Mijn eerste Persoonlijk Memorandum

eerste persoonlijk memorandum

Alweer enige tijd geleden werd ik gevraagd om te helpen bij de administratieve afhandeling na een overlijden. Het was een mevrouw van 55 jaar. Haar man was net overleden na een slopende ziekte.

Het deblokkeren van de bankrekening. Het helpen met alle blauwe enveloppen. Het invullen van de allerlei documenten. Het wijzigen van de tenaamstelling van gas, water, elektra, abonnementen en lidmaatschappen etc. Alles stond op naam van haar man.

Zo kwam ik gedurende een aantal maanden regelmatig bij haar thuis om samen alles administratief weer op orde te krijgen. Want er verandert veel in de thuisadministratie na een overlijden. Zowel qua inkomsten als uitgaven.

 

Na enige tijd stelde ze de vraag:

“Als mij iets overkomt, zouden mijn twee kinderen deze administratieve afhandeling moeten doen. Ze hebben geen idee waar ze zouden moeten beginnen! Zou je me willen helpen om alles wat ik nu geregeld heb vast te leggen in een Persoonlijk Memorandum?”.

En dat hebben we samen gedaan.

 

Besproken met kinderen

Ze heeft daarna haar Persoonlijk Memorandum besproken met haar twee kinderen. En ze heeft hen verteld waar het document is opgeborgen, mocht haar iets overkomen.

Ook heeft ze nagedacht over haar wensen ten aanzien van haar uitvaart. Want de uitvaart van haar man lag nog vers in het geheugen. Haar wensen heeft ze ook met de kinderen besproken.

Bewust heeft ze een aantal keuzes over haar uitvaart bij haar kinderen gelaten. Wat goed voelt voor hen. Maar dat ene gedicht zou ze wel heel mooi vinden als dat voorgelezen zou worden.

 

Eerste persoonlijk memorandum vervolgd

Ten slotte. Het verhaal van mijn eerste Persoonlijk Memorandum heeft ook een vervolg gekregen.

Jaarlijks werken we het document nu even bij zodat het weer ‘up-to-date’ is, drinken samen koffie en praten bij.

De aanleiding van onze ontmoeting was verdrietig maar het samen werken aan de administratieve afhandeling heeft een bijzondere vertrouwensband gegeven.

 

Meer weten over een Persoonlijk Memorandum maken, lees hier verder.

Deel op: Facebooktwitterlinkedinmail

Een reactie op “Mijn eerste Persoonlijk Memorandum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × een =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.