Op orde

Op orde

Deze meneer op leeftijd was overtuigd van het grote voordeel om een Persoonlijk Memorandum en een Codicil te maken. Hij kreeg het alleen niet zelf voor elkaar: hij wist niet waar hij moest beginnen en hij had er niet de energie voor.

Dus belde hij me op, we maakten een afspraak en hij legde precies uit wat hij wilde hebben:
“Een document met daarin gegevens van alles wat ik momenteel heb lopen zoals o.a. de verzekeringen, alles rond mijn woning en vakantiewoning, lidmaatschappen en abonnementen. Zodat mijn kinderen na mijn overlijden precies weten wat er geregeld moest worden.”

Met deze gegevens hoefden ze alleen maar de lijst af te werken en niet door alle mappen heen te zoeken. Zijn kinderen wonen in het buitenland en hij wilde het ze op deze manier zo makkelijk mogelijk maken.

Daarnaast wilde hij dat een aantal persoonlijke bezittingen na zijn overlijden naar zijn kinderen, kleinkinderen en goede vrienden zouden gaan. Hoe kon hij dat doen?

Ik gaf de officiële woorden aan wat hij voor ogen had, namelijk een Persoonlijk Memorandum en een Codicil.

Gedurende een aantal weken kwamen we vervolgens kort bij elkaar en namen we de hele administratie door en beschreven we de persoonlijke bezittingen aan de hand van gemaakte foto’s.

Op orde, orde in de chaos

Na iedere sessie hadden we beiden weer wat ‘huiswerk’ in de vorm van uitzoekwerk en gedurende de weken werd het Persoonlijk Memorandum en Codicil een compleet geheel. Een map vol met gegevens en met foto’s. Bij iedere foto had hij een persoonlijke boodschap geschreven. Ook kwamen tijdens de gesprekken zijn wensen ten aanzien van de uitvaart voorbij en de mogelijkheid van een Levenstestament. Ook daar had hij wel ideeën over.

Zichtbaar opgelucht nam hij na een maand het eindresultaat – de map – in ontvangst. De volgende maand als zijn kinderen over zouden komen uit het buitenland zou het met ze doornemen en het een en ander bespreken. Alles op orde.

Deel op: Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien + drie =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.