Levenstestament en Persoonlijk Memorandum

levenstestament persoonlijk memorandum

Heb je een levenstestament of denk je erover om er een te maken? Ook dan is een Persoonlijk Memorandum een handige tool.

Een Persoonlijk Memorandum is niet alleen voor nabestaanden een handige middel om overzicht te hebben bij het afhandelen van een nalatenschap.

Want in een Persoonlijk Memorandum staat alles beschreven wat de gevolmachtigde nodig heeft om de taak uit te voeren.

Wat is een levenstestament wat is het verschil met een testament?

Het levenstestament geldt tijdens het leven en gaat dus niet over wat er met bezittingen moet gebeuren na een overlijden. Dat regelt een testament. 

Er wordt vaak aangenomen dat de echtgenoot, partner of kinderen automatisch beslissingen mogen nemen wanneer iemand dit zelf niet meer kan. Dit is niet juist.

In Nederland is het op zich goed geregeld. Op het moment dat je niet zelf meer je financiële en/of medische belangen kunt behartigen, stelt de kantonrechter een bewindvoerder, mentor of curator aan. Dat kan een familielid zijn maar de kantonrechter bepaalt.

Alleen door het opstellen van een notarieel vastgelegd levenstestament bepaal je zelf wie jouw financiële en/of medische belangen gaat behartigen. Bijvoorbeeld je partner of je kinderen. Of iemand anders die je jouw belangen toevertrouwt.

Het document bestaat vaak uit twee volmachten: één voor de financiële belangen en één voor de medische belangen. Je kunt voor beide verschillende personen benoemen maar dat hoeft niet. Het document wordt net als een testament opgemaakt door een notaris.

En waarom een Persoonlijk Memorandum maken?

Een levenstestament treedt in werking op het moment dat je er zelf voor kiest. Of omdat je door wat voor reden dan ook, ziekte of ongeval, zelf de zorg of administratie niet meer kan doen.

Op dat moment is de door jou gevolmachtigde verantwoordelijk. Als er dan een Persoonlijk Memorandum is, weet de gevolmachtigde wat er is aan administratie en de benodigde contacten in de zorg.

Een Persoonlijk Memorandum maken is de gevolmachtigde ontzorgen!

Hulp nodig bij het maken van een levenstestament?

Hulp nodig bij het maken omdat de stap naar de notaris groot is? Of ben je op zoek naar een professionele gevolmachtigde (levensexecuteur) of toezichthouder in jouw levenstestament?
Kijk eens op Stichting Nabestaandenzorg Flevoland.

Deel op: Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × 5 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.