Levenstestament en Persoonlijk Memorandum

levenstestament persoonlijk memorandum

Heb je een levenstestament of denk je erover om er een te maken? Ook dan is een Persoonlijk Memorandum een handige tool.

Je helpt een gevolmachtigde enorm met het maken van een Persoonlijk Memorandum.

Want in een Persoonlijk Memorandum staat alles beschreven wat de gevolmachtigde nodig heeft om de taak uit te voeren.

Wat is een levenstestament wat is het verschil met een testament?

Een testament regelt wie wat krijgt na overlijden en wie het gaat regelen. Het levenstestament geldt tijdens het leven en regelt wie wat mag doen als je het zelf niet meer kan of wil.

Er wordt vaak aangenomen dat de echtgenoot, partner of kinderen automatisch beslissingen mogen nemen wanneer iemand dit zelf niet meer kan. Dit is niet juist.

Op het moment dat je niet zelf meer je financiële en/of medische belangen kunt behartigen, stelt de kantonrechter een bewindvoerder, mentor of curator aan. Dat kan een familielid zijn maar de kantonrechter bepaalt.

Alleen door het opstellen van een levenstestament bepaal je zelf wie jouw financiële en/of medische belangen gaat behartigen. Bijvoorbeeld je partner of je kinderen. Of iemand anders die je jouw belangen toevertrouwt.

Het document bestaat vaak uit twee volmachten: één voor de financiële belangen en één voor de medische belangen. Je kunt voor beide gebieden verschillende personen benoemen maar dat hoeft niet. Het document wordt net als een testament opgemaakt door een notaris.

En waarom een Persoonlijk Memorandum maken?

Een levenstestament treedt in werking op het moment dat je door ziekte of een ongeval, zelf de zorg of administratie niet meer kan doen. Het kan ook in werking treden omdat je er zelf voor kiest bijvoorbeeld omdat de gezondheid achteruit gaat.

Op dat moment is de gevolmachtigde die jij hebt benoemd verantwoordelijk. Als er dan een Persoonlijk Memorandum is, weet de gevolmachtigde wat er is aan administratieve zaken maar ook de benodigde contacten in de zorg.

Kortom, een Persoonlijk Memorandum maken is dus de gevolmachtigde ontzorgen.

Hulp nodig bij het maken van een levenstestament?

Hulp nodig bij het omschrijven van de wensen die in het levenstestament opgenomen moeten worden? En is de stap naar de notaris te groot? Of ben je op zoek naar een professionele gevolmachtigde (levensexecuteur) of toezichthouder in jouw levenstestament?
Kijk eens op Stichting Nabestaandenzorg Flevoland.

Hieronder zie je de keuzes:

Deel op: Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

een × vijf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.