Heb je een levenstestament of denk je erover om er een te maken? Dan is een Persoonlijk Memorandum een zeer handige tool.
Een Persoonlijk Memorandum is niet alleen voor nabestaanden een handige middel om overzicht te hebben bij het afhandelen van een nalatenschap.
Want in een Persoonlijk Memorandum staat alles beschreven wat de gevolmachtigde in een levenstestament nodig heeft om de taak uit te voeren.
Wat is een levenstestament ?
Een levenstestament is een notariële akte waarin je een aantal wensen vastlegt voor het geval er tijdens je leven iets gebeurt waardoor je (tijdelijk) niet meer zelfstandig kunt handelen. Bijvoorbeeld door de gevolgen van een ongeval, een beroerte of een ziekte als dementie. Door het maken van een levenstestament behoud je zo lang mogelijk zelf de regie.
In het levenstestament worden volmachten beschreven. Zaken die in een levenstestament geregeld kunnen worden zijn vermogensrechtelijk belangen en medische belangen.
Wanneer je in een situatie terechtkomt dat je zelf niet meer in staat bent om je zaken te regelen, zullen partner of kinderen (of andere belanghebbenden zoals verpleeghuis) naar de kantonrechter moeten om een bewind of mentorschap aan te vragen. Bijvoorbeeld voor de verkoop van de woning, aanpassing van hypotheek of toegang tot bankrekeningen of beleggingen.
Na aanstelling van bewind of mentorschap vraagt de kantonrechter aan de bewindvoerder en mentor om ‘rekening en verantwoording’ af te leggen over inkomsten en uitgaven en de taken die uitgevoerd zijn.
Er dient over alle ingrijpende zaken voorafgaand en onderbouwd toestemming aan de kantonrechter gevraagd te worden. Bijvoorbeeld voor een verhuizing naar een instelling maar ook voor iedere uitgave boven de € 1.500.
Ook is er beperkt invloed op wie er als bewindvoerder of mentor aangesteld zal worden. De rechter bepaalt wie hij of zij benoemt als bewindvoerder of mentor. Dat kan familie zijn maar ook iemand die je niet kent. Door een levenstestament op te stellen zorg je ervoor dat er geen bewind of mentorschap aangevraagd hoeft te worden.
Waarom een Persoonlijk Memorandum maken?
Een levenstestament treedt in werking op het moment dat je er zelf voor kiest. Of omdat je door wat voor reden dan ook, ziekte of ongeval, zelf de zorg of administratie niet meer kan doen.
Op dat moment is de door jou aangestelde gevolmachtigde persoon verantwoordelijk. Als er dan een Persoonlijk Memorandum is, weet de gevolmachtigde waar je administratie uit bestaat en welke zorg er op dat moment al geregeld is.
Dus een Persoonlijk Memorandum maken is de gevolmachtigde ontzorgen!
Hulp nodig bij het maken van een levenstestament?
Hulp nodig bij het maken van een levenstestament omdat de stap naar de notaris groot is? Of ben je op zoek naar een professionele gevolmachtigde (levensexecuteur) of toezichthouder in jouw levenstestament?
Kijk eens op Stichting Nabestaandenzorg Flevoland.